Bold Smart Lock: Het mooiste en slimste slimme slot?

In dit artikel

KlussenKlussen
Arlo Pro 5 - 3 pack

Arlo Pro 5 vs. Pro 4

In de wereld van de beveiligingscamera’s staat Arlo bekend om zijn reeks hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft onlangs de Arlo Pro 5 uitgebracht, en als

Read More »

Een smart home draait altijd om efficiëntie en gemak. Lichtschakelaars, gordijnen of het aanzetten van je koffiezetapparaat, alles is makkelijker geworden. Maar, nog steeds moet je elke keer die irritante sleutels uit je zak halen om je smart home binnen te lopen! Gelukkig is ook daar een oplossing voor. Na voorlopers als Nuki en Yale, is Bold een veelbelovende speler in de markt van slimme sloten. De Bold Smart Lock heeft een aantal unieke features die hem zeker het overwegen waard maken, dus laten we snel beginnen!

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

De ontwikkeling van slimme sloten

Slimme sloten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij een écht smarthome. Partijen als Nuki en Yale speelden hier lang geleden al op in en hebben inmiddels goed doorontwikkelde slimme sloten op de markt. Zo heeft Nuki de ‘Nuki Smart Lock 2.0‘ en heeft Yale o.a. de ‘Yale Linus‘. Beide zijn dit zeer mooie, veilige en goedwerkende smart locks, maar vooral m.b.t. het design houden deze ook nog wel wat te wensen over. Vooral de Nuki is aan de binnenkant van de deur vrij lomp om te zien.

Inmiddels zijn slimme sloten (ookwel: smart locks) razend populair en de ontwikkeling ervan gaat enorm snel. Na een snel geslaagde crowdfunding/kickstarter campagne en flink wat testen, mag ook Bold zich nu toevoegen aan dit rijtje fabrikanten. Niet alleen hebben ze een veilig (en mooi) slot ontwikkeld, ze hebben ook nieuwe technieken bedacht om sloten nog slimmer te maken. Eén van deze technieken is zelfs door hen gepatenteerd, wat betekend dat je ze nooit op andere merken zal gaan zien.

Kraak jij de code?

Ken je die films waarin een dief met z’n oor tegen een kluis aan zit en zo ronddraait totdat de code gekraakt is? Met de Bold Smart Lock kan ook jij zo bij je voordeur naar binnen. Echter hoef je niet bang te zijn dat hij op basis van geluid te kraken is, want dit systeem werkt veel geavanceerder. Bij Bold hebben ze iets slims bedacht om je huis in te kunnen komen, zonder dat je je telefoon nodig hebt. Handig, als je iPhone accu een keer leeg is.

Je kan naar binnen dankzij een vooraf ingestelde pincode. Echter kan je deze pincode niet intoetsen, maar vul je de code in door aan het slot te draaien. Zoals je op onderstaande foto ziet is het slimme slot van Bold namelijk een draaiknop welke je oneindig kan doordraaien, tenzij… je de code weet!

Stel je voor dat jouw code: 3-2-2-1 is. Dan kom je binnen door 3x naar rechts te draaien, 2x naar links, 2x naar rechts, 1x naar links. Of wanneer jouw code 4-1-3-2 is, draai je 4x naar rechts, 1x terug, 3x naar rechts en dan nog 2x terug. Het grote voordeel aan dit systeem is dat je gewoon een simpele code kan onthouden, zonder dat je deze hoeft in te toetsen. Het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat de cijfers die je het meest gebruikt (bijvoorbeeld de 3, de 2 en de 1) waziger worden naar mate je ze indrukt. Daardoor is het voor kwaadwillenden vaak makkelijker te zien welke toetsencombinaties dicht in de buurt van de code komen.

Bold Smart Lock
Het slimme slot van Bold: Bold Smart Lock SX-33

Installatie

De installatie van de Bold Smart Lock is vrij eenvoudig. Je schroeft je huidige cilinder uit je deur en vervangt hem door je nieuwe slimme cilinder. In principe past de cilinder op alle deuren, maar er is wel één ding waar je rekening mee moet houden: de draaiknop. De draaiknop op het slot maakt het slot relatief breed. Daarom moet je even goed kijken of het slot wel op jouw deur past. Wanneer je cilinder heel dicht tegen de rand van je deur aan zit, kan het zijn dat de draaiknop tegen het kozijn aan komt. Houd rekening met een doorsnede van 4,5 cm. Ofwel, als je vanaf het midden van je cilinder zo’n 2,5 cm ruimte hebt tot aan het kozijn, zit je goed!

Een slot op batterij: wat als hij leeg is?

De batterij van de Bold Smart Lock gaat (volgens Bold zelf) minstens 2 jaar mee of 20.000 ontgrendelingen mee. Een slot zoals die van Yale heeft daarna altijd nog de mogelijkheid om het slot te openen met een sleutel. De Bold heeft dat niet. In theorie zou je jezelf dus buiten kunnen sluiten, maar in de praktijk acht ik die kans erg klein. Ruim van te voren (lees: 6 maanden) ontvang je al meldingen die aangeven dat je binnenkort de batterij moet gaan vervangen. Deze meldingen zullen zich ook blijven herhalen totdat dit gedaan is.

Zelfs wanneer je de meldingen al die tijd blijft negeren doet de Bold er nog alles aan om je nalatigheid te compenseren. De werking van het slot (en van de app) worden aangepast om te voorkomen dat de batterij écht helemaal leeg gaat, maar het is natuurlijk aan te raden om het batterijtje even te vervangen. En laten we eerlijk zijn: één keer in de twee jaar is dat een kleine moeite t.o.v. het gemak dat je er dagelijks door ervaart. Toch?

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Mobiele app

Bij een slim slot hoort natuurlijk een app. En de app van Bold werkt zeer degelijk. Wanneer je je slot voor het eerst hebt geïnstalleerd moet je hem koppelen aan de app. Hiervoor moet je een paar keer op een knop drukken, waarna de app hem binnen enkele seconden herkent en koppelt.

Vervolgens kan je je deurslot met de app bedienen of kan de deur zelfs automatisch ontgrendeld worden wanneer je in de buurt bent. Dat kan met de Auto Unlock functie die in de app verwerkt zit. Wanneer je in de buurt van het slot komt wordt het slot ontgrendeld en hoef je hem alleen nog maar open te draaien. Daardoor kan je je telefoon dus gewoon in je zak laten zitten. Let wel op: deze functie werkt natuurlijk ook als je binnenshuis vlakbij het slot bent, dus dat is wel iets om in de gaten te houden. Uiteraard kan je er ook gewoon voor kiezen het slot te openen met de pincode zoals we eerder hebben omschreven.

Danzkij de mobiele app is het ook mogelijk om anderen (tijdelijk) toegang te geven tot je huis, kantoor of Airbnb appartement. Via de app kan je snel een (tijdelijke) pincode aanmaken, welke anderen vervolgens kunnen invoeren d.m.v. het draaimechanisme. Een voordeel hiervan t.o.v. de Nuki of Yale is dat de ander niet eerst zélf een app hoeft te downloaden.

Daarnaast kan je de deur uiteraard ook op slot doen met de app. Wanneer je de deur uitgaat, pak je de app er even bij en vergrendel je je deur. Mocht je dit onhandig vinden, kan je ook aan de binnenkant op de deurknop te klikken (knop). Door de druk op de knop vergrendeld de deur direct.

Bekijk de uitlegvideo over de Bold Smart Lock

Bold Connect

De Bold Smart Lock is niet standaard verbonden met internet. Wel zo veilig, want bij de meeste wifi sloten is dat het meest zwakke punt in de beveiliging. Echter heb je wel de mogelijkheid om de Bold Connect erbij aan te schaffen. De Bold Connect is een soort hub en vormt een brug tussen het slot en het internet. Het is mogelijk om tot 25 sloten toe te voegen aan een hub.

Via de verbinding met internet is het mogelijk om je smartlock overal ter wereld te bedienen.

Veiligheid

Zoals we hierboven al besproken hebben, is de Bold Smart Lock niet standaard verbonden met het internet. Dit maakt hem direct al een stuk veiliger. Bovendien is bij sloten het cilinder belangrijker dan alle andere opties. Het cilinder van dit slimme slot is haast niet kapot te krijgen. Met een SKG-keurmerk van drie sterren (SKG ***) is het enorm veilig. Daar moet wel bij gezegd worden dat het keurmerk SKG ** (twee sterren) wordt wanneer je de pincode optie inschakelt.

Integraties

Helaas zijn er nog weinig integraties met andere smart home merken. Google Home, Amazon Alexa, Homey, Home Assistant, SmartThings… Allemaal hebben ze nog geen koppelingen met Bold. Althans, op het moment van schrijven (februari 2021) is dat het geval. De fabrikant achter de Bold Smart Lock heeft aangegeven dat dit wel op de planning staat! Wij wachten dus in spanning af, want bij een ultiem smart home is alles natuurlijk aan elkaar gekoppeld.

Goedkoop is duurkoop? Zeker niet!

Tot slot moeten we het natuurlijk nog even kort over de prijs hebben. Met de nadruk op kort, want de prijs is echt niet gek! Op het moment van schrijven is de Bold Smart Lock te koop voor € 199,99. Uiteraard is dat veel geld, laten we eerlijk zijn! Maar, vergelijk je het met de andere spelers in de ‘slimme sloten markt’, is het een goede deal! De Yale Linus kost bijvoorbeeld € 248,99 en de Nuki Smart Lock kost € 254,-! Helemaal wanneer je je bedenkt dat je bij de Bold ook direct een super sterk cilinder krijgt, lijkt dit ons een hele schappelijke prijs.

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Plus- en minpunten

Dus, laten we het even voor je samenvatten. Wat zijn alle voor- en nadelen van de Bold Smart Lock?

Pluspunten
+ Mooi design
+ Toegang verlenen d.m.v. codes
+ Te ontgrendelen zonder app
+ Automatische ontgrendeling
+ Eenvoudig te installeren
+ Scherpe prijs t.o.v. andere merken
+ Zeer veilig (SKG ***)
Minpunten
– Weinig/geen integraties
– Na 2 jaar de batterij vervangen

Conclusie: Bold Smart Lock

De Bold Smart Lock is een zeer degelijk product voor een zeer degelijke prijs. Wel zijn er wat kleine dingen die we in de toekomst graag verder doorontwikkeld zouden zien. Hiermee bedoelen we vooral de integratie met andere applicaties en hubs. Echter heeft Bold al aangegeven hier mee bezig te zijn, dus hier kijken we naar uit!

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Stel ze gerust in een reactie hieronder! Wil je de Bold Smart Lock bestellen? Wij hebben de aanbieders op volgorde van laagste prijs al even voor je op een rij gezet!

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
coolblue.nl (€284,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
coolblue.nl (€284,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
coolblue.nl (€284,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Verkrijgbaar bij

bcc.nl (€139,50)
bol.com (€279,00)
alternate.nl (€279,00)
coolblue.nl (€284,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 20/05/2024 - 18:14

Meer slimme artikelen

Ring Video Doorbell 4 vs Eufy

Als je op zoek bent naar een slimme deurbel, kom je ongetwijfeld de Ring Video Doorbell 4 en de Eufy Video Doorbell

Arlo Pro 5 - 3 pack

Arlo Pro 5 vs. Pro 4

In de wereld van de beveiligingscamera’s staat Arlo bekend om zijn reeks hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft onlangs de Arlo Pro 5