loader-logo

Gordijnen automatisch open en dicht? Zo maak je slimme gordijnen!

Bij een ultiem smart home gaat alles automatisch en gaan dus ook je gordijnen automatisch open en dicht. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Er zijn volledig elektrische gordijnrails, gemotoriseerde rolgordijnen, losse motortjes of accessoires die je aan de gordijntouwtjes bevestigt. Waneer is welke oplossing het beste? Welke merken raden wij je aan en wat zijn de kosten? In dit artikel leggen we het je allemaal uit!

Advertenties

De drie verschillende opties

Zoals we in de inleiding al aangaven zijn er drie verschillende opties om de gordijnen te automatiseren. We nemen alle drie de opties met je door en benoemen de voor- en nadelen hiervan.

1. Elektrische gordijnrails

De eerste optie is een volledig elektrische gordijnrails. Het voordeel hiervan is dat je een kant en klare set koopt welke je eenvoudig op maat kan maken en installeren. Maar, dit is naar onze mening ook direct een van de grootste nadelen. Het op maat maken van een elektrische gordijnrails kan soms een behoorlijk gepuzzel zijn. Waar je bij een normale gordijnrails een ijzerzaagje pakt en de boel op maat maakt, is dat bij een elektrische gordijnrails wat ingewikkelder. Dat is omdat er tussen beide uiteinden een lijn gespannen moet worden welke het gordijn voort kan trekken. Daarbij komt dat een volledig elektrische gordijnrails vaak wat duurder is dan een losse motor.

Zijn er dan ook nog voordelen? Zeker wel! Een gordijnrails werkt vaak veel stabieler en sluit perfect aan. Bovendien merkt een elektrische gordijnrails ook wanneer je gordijnen handmatig dicht wil doen. Bij sommige merken kan dit ook gewoon, bij andere merken gaat het motortje direct aan zodra je een klein zetje geeft. Daarnaast is dit de beste oplossing wanneer je twee gordijnen hebt die in het midden sluiten. Kortom, het is de meest prijzige, maar wel de meest stabiele oplossing.

2. Losse gordijnmotor

Er bestaan ook losse gordijnmotoren. Deze zijn te monteren op een normale ‘ouderwetse’ gordijnrails en maak je vast aan het begin van je gordijn. Het motortje kan vaak weggewerkt worden aan de achterkant van het gordijn, waardoor hij niet in het zicht is. Vaak is de motor te programmeren via een app. Je ‘leert’ de motor eenmalig wat het begin- en eindpunt is, waarna je gordijnen in het vervolg altijd automatisch open en dicht gaan.

3. Automatisch rolgordijn

Tot nu toe hebben we het alleen nog maar gehad over ‘normale’ gordijnen met een gordijnrails. Natuurlijk is het ook mogelijk om rolgordijnen de automatiseren. Slimme rolgordijnen worden steeds populairder. Helemaal sinds IKEA haar eigen slimme rolgordijnen heeft gelanceerd, zie je de vraag (en de productie ervan) omhoog schieten. De rolgordijnen van IKEA zijn mooi, maar het grote nadeel is dat er slechts enkele standaard maten beschikbaar zijn. Bovendien is het vrij prijzig om ieder gordijn te motoriseren. Gelukkig is er een andere oplossing die je op je bestaande rolgordijnen kan toepassen. Namelijk, een motortje aan het trekkoord maken!

gordijnen-automatisch-open-en-dicht

Het beste merk

Het aantal merken dat oplossingen aanbiedt voor slimme gordijnen schiet omhoog. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben wij voor elk van bovenstaande opties de beste merken op een rij gezet. Daarnaast hebben we direct even voor je uitgezocht waar je deze voor de beste prijs kan vinden.

Somfy Mornin’ Plus

Somfy is een smarthome fabrikant die al jaren gespecialiseerd is in het maken van slimme gordijnen. Ook zij ervaarden dat er verschillende wensen voor verschillende doelgroepen zijn, dus maken ze niet één product, maar bieden ze allerlei oplossingen aan. De beste Somfy oplossingen zijn volgens ons de slimme gordijnrails en de losse gordijnmotor. Zoals we eerder al aangaven is een losse gordijnmotor over het algemeen voordeliger dan een volledige rails, maar dat hangt ook af van het aantal gordijnen dat je wilt automatiseren.

Slide

Ook met de Slide maak je een bestaande gordijnrail slim. Hiervoor heb je. geen gereedschap nodig. Je plaatst hem op je bestaande gordijnrails en kan op iedere positie gemonteerd worden. Daarnaast is de Slide te bedienen via een mobiele app (dankzij Wifi ondersteuning) en biedt hij integraties met alle grote smart home systemen, zoals Amazon Alexa, Google Home, maar ook met Homey, SmartThings of Home Assistant.

Bekijk de productvideo van Slide
Advertenties

Gordijnen automatisch open en dicht?

Wil je je smart home een boost geven? Dan gaan slimme gordijnen je daar zeker bij helpen! We zouden graag de Somfy Mornin’ Plus aanraden, maar op het moment van schrijven heeft Somfy al lange tijd problemen met het leveren van dit product. Bij al onze partners en bij hun eigen webwinkel is het artikel niet leverbaar. Mede daarom adviseren we je om te kijken naar de ‘Slide’ gordijnmotor. Het design is mooi, de setup is zeer eenvoudig en hij integreert met alle grote smart home hubs. Voor ons is vooral dat laatste erg belangrijk, want wat is een smart home als je het alsnog handmatig met een app moet bedienen? Dankzij de koppeling met smart home hubs maak je je smart home pas echt slim en gaan je gordijnen dicht als je naar bed gaat. Of, gaan je gordijnen vanzelf open als je wekker is gegaan en je uit bed stapt.

Veel plezier met het uitbouwen van je smart home en het automatiseren van je slimme gordijnen!

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021
0 Points


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gratis e-book

Gratis e-book
Het Ultieme Smart Home

50%


Je bent er bijna!

Waar kunnen we hem naartoe sturen?