loader-logo

Homey Review – Het ultieme smarthome in 2021?

In 2014 startte moederbedrijf Athom een Kickstarter-project voor ‘Homey’. Er was € 100.000 nodig, maar binnen 30 dagen haalde Ahtom het dubbele (meer dan € 200.000) binnen. Inmiddels zijn we flink wat jaren verder en worden de Homey en Homey Pro verkocht in 7 landen, waaronder in het thuisland: Nederland. Hebben ze het vertouwen dat ze in 2014 kregen waargemaakt? Is Homey inderdaad de beste weg naar het ultieme smarthome in 2021? Lees het in deze Homey Review.

Homey is een domoticasysteem waarmee je alle slimme apparaten met elkaar kan verbinden. Eigenlijk is dat pas het moment waarop je je huis écht slim maakt. Door apparaten met elkaar te koppelen kan je oneindig veel automatiseringen maken waarmee je je leven in huis makkelijker maakt. Zet je Netflix aan, dan dimmen je Philips Hue of Tradfri lampen en gaat Sonos naar 60% volume. Of, gaat je wekker? Dan zet een slimme stekker je koffiezetapparaat aan en gaan je gordijnen open dankzij een koppeling met Somfy. Bovendien kom je nooit koud je bed uit, want een uur voordat je wekker gaat is de verwarming al aangeslagen. Zie je het al voor je? Door al je slimme apparaten te koppelen, wordt je huis pas écht slim.

Homey Review

Intuïtief voor het hele gezin

Bij smarthome producten is de vraag al snel: is dit alleen voor mij (als smarthome liefhebber) bruikbaar? Of kan het hele gezin hier van genieten? In het geval van Homey is dit tweede zeker het geval. De app heeft een gebruiksvriendelijke interface en elke bewoner/gebruiker kan zijn eigen startscherm inrichten. Verder zijn acties (flows) te triggeren op basis van de locatie van je huisgenoten en kan je zelfs pushberichten sturen naar specifieke gebruikers.

Stabiliteit

Over het algemeen werkt de Homey stabiel. Maar, na de Homey ruim twee jaar als kloppend hart van mijn huis te hebben, moet ik ook wel toegeven dat het niet altijd even stabiel is. Doordat Homey veel apparaten aan elkaar koppelt, is dat ook wel begrijpelijk. Bij iedere software update van iedere fabrikant kan het zijn dat er iets veranderd waardoor Homey het even niet meer weet. Gelukkig is er dan vaak binnen enkele dagen een update voor dat specifieke product en werkt alles weer als voorheen. Zit er dan een team van honderden programmeurs de hele dag apps te updaten? Niet helemaal. Een deel van de apps voor apparaten wordt ontwikkeld door Athom (ontwikkelaar van Homey) zelf. Maar, Homey heeft ook een grote community van programmeurs en app-bouwers die zelf aan de haal gaan met de software van Homey. Vervolgens publiceren zij deze apps in de store, zodat iedere Homey gebruiker er plezier aan kan beleven. Daardoor is vrijwel voor ieder apparaat wel een app te vinden. Wanneer jouw apparaat er niet tussen staat, kan je hem altijd nog koppelen via IFTTT of een andere integratie.

Prijs

De Homey en de Homey Pro zijn redelijk aan de prijs. Tenminste, als je het ziet als een leuke gadget voor in huis. Maar naar mijn mening is het het geld meer dan waard. Helemaal wanneer je al wat geld hebt besteed aan slimme verlichting, een slimme thermostaat, gordijnen, speakers, camera’s of een deurbel. Want wanneer is een smarthome nu écht een smarthome? Als je het licht uit kan doen via een mobiele app? Of als het licht vanzelf uitgaat wanneer je warm in bed ligt en je telefoon aan de lader hangt? Ja, de Homey is een investering, maar maakt (naar mijn mening) ieder apparaat dat je daarvoor gekocht hebt veel slimmer dan je gewend was.

Homey Review app

Pluspunten

+ Gebruiksvriendelijke app voor het hele gezin
+ Maakt je slimme apparaten écht slim door handige flows
+ Volledig naar wens in te stellen en de automatiseren
+ Ingebouwde Zigbee, waardoor extra hubs niet nodig zijn

Minpunten

– Enigszins aan de prijs
– Soms onstabiel na updates van specifieke apps
– Je vrouw kan boos worden, omdat je jezelf verliest in het automatiseren

Conclusie

Hopelijk heeft deze Homey Review je een duidelijk beeld gegeven van hoe ik de Homey ervaar. De technische specificaties spreken voor zich, dus ben ik vooral ingegaan op het dagelijks gebruik van de Homey in huis. Je kunt de Homey en Homey Pro direct bestellen via Bol.com of de Nederlandse Amazon. Veel plezier!

0 Points


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gratis e-book

Gratis e-book
Het Ultieme Smart Home

50%


Je bent er bijna!

Waar kunnen we hem naartoe sturen?