Lampen op afstand bedienen met je smartphone

In dit artikel

KlussenKlussen
Arlo Pro 5 - 3 pack

Arlo Pro 5 vs. Pro 4

In de wereld van de beveiligingscamera’s staat Arlo bekend om zijn reeks hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft onlangs de Arlo Pro 5 uitgebracht, en als

Read More »

Wil je je lampen op afstand bedienen met je smartphone? Het klinkt misschien als een enorm technisch, ingewikkeld en moeilijk proces om dat voor elkaar te krijgen, maar we hebben goed nieuws voor je: dat is niet het geval! Sterker nog, tegenwoordig is het kinderlijk eenvoudig om je lichten te bedienen met je smartphone en in no-time een smart home te maken!

Twee opties: Wifi vs. Zigbee

In principe zijn er momenteel twee soorten slimme lampen op de markt. Je hebt Wifi lampen en je hebt Zigbee lampen. Als je dat zo hoort denk je waarschijnlijk: ik moet Wifi lampen hebben! Maar, wij raden je aan om toch te kijken naar Zigbee lampen.

Wifi lampen zijn lampen die je direct aan je Wifi netwerk koppelt. Hoe dit precies gaat is voor ieder merk net even anders, maar over het algemeen moet je een app installeren, een knopje op de lamp ingedrukt houden of de lamp meerdere keren aan- en uit doen. Vervolgens wordt de lamp verbonden met je Wifi netwerk en kan je alles aansturen vanaf je mobiele telefoon. Het nadeel is echter dat deze lampen vaak niet stabiel draaien. Wanneer er een klein ‘dipje’ in je Wifi netwerk zit, kan het maar zo zijn dat je lichten niet meer reageren. Bovendien is een Wifi lamp vaak lastiger aan te sturen op afstand, omdat je daarvoor soms bepaalde ‘poorten’ in je Wifi netwerk moet openzetten.

Zigbee lampen zijn daarentegen een stuk betrouwbaarder. Het installeren werkt net zo makkelijk, of misschien nog wel makkelijker. Om een Zigbee netwerk te installeren heb je een hub of bridge nodig. Dit is een kastje wat je in de meterkast (of een andere plek met een bekabelde internetverbinding) hangt. Het aansluiten van zo’n hub is kinderspel. Je doet hem in het stopcontact, prikt er een internetkabel in en klaar ben je! Vervolgens koppel je alle slimme lampen met de Zigbee hub, wat ook zeer eenvoudig is. Door het op deze manier te doen heb je een aantal voordelen:

  • De Zigbee hub/bridge zorgt voor een stabiele verbinding tussen de lampen, ook wanneer je Wifi netwerk even niet meewerkt
  • De Zigbee hub/bridge is altijd op je locatie aanwezig, dus kan je makkelijker de hub aansturen via je je smartphone, dan een Wifi lamp zonder hub
  • Ook lichtschakelaars kunnen verbonden worden met een hub/bridge, waardoor je lichten het ook gewoon doen wanneer je een Wifi storing hebt
  • Door een Zigbee hub/bridge reageren je lampen veel sneller op het indrukken van een schakelaar of het zien van beweging. Bij Wifi lampen kan hier soms enkele seconden vertraging op zitten.

Hoe te beginnen?

Om je slimme verlichting dus op afstand met je smartphone te kunnen aansturen, raden wij aan om aan de slag te gaan met Zigbee verlichting. Philips Hue is de bekendste en meest stabiele fabrikant van deze slimme lampen. Om te beginnen met Philips Hue heb je een aantal dingen nodig:

  • Een internetverbinding
  • Een Philips Hue Bridge
  • Een Philips Hue Lamp
  • De Philips Hue app (op je smartphone)
  • Een Philips Hue schakelaar of dimmerswitch

Gelukkig hoef je al deze dingen niet los te kopen! De app is gratis te installeren vanuit de App Store en een internetverbinding heb je waarschijnlijk ook al. Voor alle Philips Hue benodigdheden is er een starterskit waarmee je alles direct bij elkaar hebt. Er zitten drie slimme (kleur) lampen in, twee dimmers/schakelaars en de bridge. Deze starterskit is vervolgens uit te breiden met de aanschaf van losse lampen, bewegingssensoren, schakelaars, tuinverlichting, plafonnières en nog veel meer.

Lampen of afstand bedienen met smartphone

Een goed begin, is het halve werk

Het is van belang om goed te beginnen met je slimme verlichting. Kies voor een merk (zoals Philips Hue) dat al jaren op de markt is en ook niet zomaar zal verdwijnen. Verder wil je dat er allerlei mogelijkheden zijn om de slimme verlichting op termijn uit te kunnen breiden. Ook dit is bij Philips Hue het geval. Ze hebben allerlei andere soorten verlichting en accessoires. Van stijlvolle tafellampen tot spotjes voor in de tuin of aan de schutting. Verder zijn er ook GU-10 spotjes en E14 lampen. Kortom, voor elke fitting in je huis is wel een Hue lamp te vinden! Al deze verschillende soorten verlichting stuur je allemaal aan vanuit één handige app. En het grootste voordeel is: de app is zo gebruiksvriendelijk dat het hele gezin er mee om zal kunnen gaan.

Lampen op afstand bedienen met je smartphone?

Het kan! En vrij eenvoudig ook! Tenminste, als je kiest voor een gebruiksvriendelijk merk met oneindig veel mogelijkheden. Uiteraard kan je ook kiezen voor de Wifi lamp van de Action (die bestaan), maar zoals uitgelegd is dat vaak slechts een kwestie van tijd voordat de irritaties de overhand nemen. Een smart home zal je leven makkelijker moeten maken, niet nog ingewikkelder!

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€160,00)
bol.com (€148,00)
fonq.nl (€160,00)
bcc.nl (€184,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 18/06/2024 - 06:03

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€160,00)
bol.com (€148,00)
fonq.nl (€160,00)
bcc.nl (€184,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 18/06/2024 - 06:03

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€160,00)
bol.com (€148,00)
fonq.nl (€160,00)
bcc.nl (€184,00)
Laatste prijs- en voorraad update: 18/06/2024 - 06:03

Meer slimme artikelen

Ring Video Doorbell 4 vs Eufy

Als je op zoek bent naar een slimme deurbel, kom je ongetwijfeld de Ring Video Doorbell 4 en de Eufy Video Doorbell

Arlo Pro 5 - 3 pack

Arlo Pro 5 vs. Pro 4

In de wereld van de beveiligingscamera’s staat Arlo bekend om zijn reeks hoogwaardige producten. Het bedrijf heeft onlangs de Arlo Pro 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *